Skip to content

BM Çölleşmeyle Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Konferansı (UNCCD)

Congresium Uluslarası Kongre ve Sergi Merkezi.

congresium

Ankara’da bulunan Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi yıl boyunca çok sayıda büyük etkinliğe ev sahipliği yapan ve Türkiye’nin  en büyük sergi merkezlerinden birisidir.

12-23 Ekim 2015 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD)  12. Taraflar Konferansı’na (COP12) ev sahipliği yapmıştır.

cop12_1

TANITIM:

4ipnet’in Türkiye distribütörü olan İpeknet Bilişim Çözümleri San. ve Tic. A.Ş. kablolu ve kablosuz ağ altyapısının kurulumundan, etkinliğe özel kimlik doğrulama yönteminin geliştirilmesinden ve bilgisayar merkezi çözümünden sorumluydu.

GEREKSİNİMLER

  • Yüksek kullanıcı yoğunluklu ortamın idare edilmesi.
  • Çok sayıda webcast talebine cevap veren yüksek performanslı Wi-Fi bağlantısı.
  • Bilgisayar Merkezinde ortak kullanıma açılmış bilgisayarların ziyaretçi kimlik doğrulamalarının yapılması.
  • Konuklar ve çalışanlar için özel kimlik doğrulama yöntemleri.
  • Yasal gereksinimleri karşılama amacıyla ayrıntılı loglama.
  • Genel kullanım ve özel etkinlikler için ayrılmış sanal ağlar.
  • Kaliteli kablosuz ağ performansı için AP optimizasyon özellikleri.
  • BT biriminin iş yükünü azaltacak merkezileştirilmiş yönetim.

ÇÖZÜM

Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi’nde aşağıdaki gibi konuşlandırma yapıldı:

  • High Availability modunda çalışan 3 adet WHG711 Wireless LAN Controller.
  • SW1024 Unified Switch.
  • EAP767 ve EAP757 iç mekan kablosuz erişim noktaları.
  • Alcatel-Lucent Enterprise 10G Network Backbone
  • Ipeknet tarafından geliştirilen harici kimlik doğrulama ve loglama çözümü.
  • Tarayıcı tabanlı kimlik doğrulama yoluyla her tür mobil aygıtın desteklenmesi.
  • Otomatik AP bulabilme ve toplu olarak AP’lerin yapılandırabilmesi sayesinde daha kısa kurulum süresi.
  • Rol tabanlı politikalarla band genişliği ayrılarak ve güvenlik duvarı kurallarıyla her kullanıcının ağ performansını ve güvenliğini garanti altına alma.
  • Her bir kullanıcı hesabı ile bağlanabilecek cihaz sayısını kontrol edebilme.
  • Ayrıntılı cihaz gözatma geçmişi logları ve ağ trafiği analizi.

AVANTAJLAR:

195 üye ülkeden gelen karar vericiler ve diğer katılımcılar ilgili konularda çözümleri tartışmak üzere COP12’de bir araya geldiler. Dünyanın her tarafından gelen katılımcılar için internet erişimi sağlanması Birleşmiş Milletler yetkililerinin öncelikli talebiydi. Congresium yönetimi yönetilebilir kablolu ve kablosuz ağ sağlanması zaruriyetinin farkına varmıştı ancak  bina içerisinde farklı mekanlara dağılmış eş zamanlı 3,000  kullanıcıya hizmet vermek için kablosuz ağ hizmeti sağlanması kolay bir iş değildi. Üstelik Birleşmiş Milletler yetkililerinin talep ettiği kimlik doğrulama yöntemi uctan uca çözüm gerektirmekteydi.  Bu taleplere cevap verebilmek için Congresium yönetimi 4ipnet’in yerel distribütörü olan İpeknet’e yönelmiştir.

Teklif edilen ürünler 4ipnet’in high availability modunda çalışan WHG711 wireless LAN controllerlarını, eş zamanlı çalışan dual-band EAP767 ve EAP757 kablosuz erişim noktalarını, SW1008 birleşik erişim switchlerini ve kablolu ağ bağlantısı için Alcatel-Lucent switchleri içermekteydi. İpeknet kablolu ve kablosuz ağ altyapı kurulumunu tamamlamış, özel kimlik doğrulama yazılımını zamanında bitirmiş ve Birleşmiş Milletler Konferansı boyunca IT desteği sağlamıştır.

WLAN kurulum ihtiyaçları giderilmiştir. Sergi merkezi katlarının oldukça geniş alanlarında herhangi bir ölü Wi-Fi bölgesi olmaması gerektiğinden kapsama ve yüksek kullanıcı yoğunlu en öncelikli meseleydi. Dahası yetkisiz erişimlerin gizli bilgilere erişim olanağı verebilecek olması nedeniyle kullanıcı kimlik doğrulama yapılması mecburiydi. Farklı kullanım senaryoları için sanal ağlara ayırmak diğer ek bir güvenlik katmanı olarak ayrıca gerekmekteydi.

Etkinlikler süresince oditoryumdaki yüksek  kullanıcı ve aygıt  yoğunluğu nedeniyle AP’lerin aşırı yüklenmelerini engelleyecek gelişmiş özellikler vasıtasıyla iyi bir şekilde yönetilmesi şarttı. İpeknet’in teknik tecrübesi Congresium Konferans Merkezinin merkezi AP yönetimi ve kullanıcı yönetiminin başarılı bir WLAN operasyonu için şart olduğunu farketmesine yardımcı oldu.

WHG711’in otomatik AP keşfi ve konfigürasyonu, toplu AP yapılandırma, gerçek zamanlı durum bildirimleri gibi gelişmiş AP yönetimi özellikleri kurulum sürecini basitleştirir, kullanıcılar farkına varmadan farklı AP’ler üzerinde bağlantıları kopmadan dolaşabilir.

Yük dengeleme sayesinde de AP’lerin üzerindeki yükün dağıtılarak aşırı yüklenmesi engellenmiştir.  Bu işlevlerle Wi-Fi ağıbinlerce kullanıcıya eş zamanlı olarak hizmet verilerek olası hizmet aksama riski azaltılmıştır. Stabil Wi-Fi bağlantısının yanı sıra İpeknet’in kimlik doğrulama çözümüyle de konferans merkezinin esnek ve güvenli kullanıcı kimlik doğrulama yapması sağlanmıştır. Ağda kimlik doğrulandıktan sonra her kullanıcıya rolüne göre  zaman çizelgesi tabanlı QoS, firewall ve yönlendirme profili uygulanabilmiştir. Sonuç olarak ağ yöneticileri her bir kullanıcının ağın tüm band genişliğini tüketmesini engelleyebilmiş ve tüm kullanıcılara kabul edilebilir bir kullanım kalitesi sunulabilmiştir. Valencia Konferans Merkezi büyük ölçekli bir kablosuz ağının 4ipnet çözümü kullanılarak kamuya açık bir mekanda nasıl başarılı bir şekilde yapılabildiğinin mükemmel bir örneğidir. Mekan yüksek performanslı AP’ler ve kapsamlı kullanıcı ve AP yönetim özellikleriyle dünyanın her tarafından iş profesyonellerine  gelişmiş imkanlar ve hizmetler sunmaktadır.

Bilgisayar merkezleri, kütüphaneler ve otellerin iş merkezleri  ziyaretçilerinin internet kullanımı için çalışma istasyonarı bulundurmaktadır. Kimlik doğrulama ve loglama söz konusu olduğunda ziyaretçinin oturum açtıktan sonra hotspotın zaman aşımı süresi dolmadan oturumunu açık şekilde bırakması problem yaratabilmektedir. Bu durumda yeni ziyaretçiler kimlik doğrulama yapamayacaktır. İpeknet bu durumun üstesinden gelebilmek için özel yazılım çözümü geliştirmiştir.

Birleşmiş Milletler etkinliği süresince katılımcılar Birleşmiş Milletler’in giriş kontrol veritabanı ile bütünleşik çalışan akreditasyon giriş bilgisi vasıtasıyla kimlik doğrulama yaptırmışlardır.

Toplamda eş zamanlı 3000 Wi-Fi kullanıcısının sorunsuz bir şekilde bağlandığı ve 255 Wi-Fi istemcisinin tek bir EAP767 AP ile hizmet verdiğini görmek gurur vericidir.

Sonuç olarak hem Congresium hem de UN yetkilileri 4ipnet ve İpeknet tarafından sağlanan hizmetlerden ve aldıkları sonuçlardan oldukça hoşnut olarak ayrılmıştır.